Puf Puf Kabaran Hamur Mayalama Teknikleri

Puf Puf Kabaran Hamur Mayalama Teknikleri

puf-puf-kabaran-hamur-mayalama-teknikleri.jpg

Birçok kişi hamur işi yaparken hamuru mayalayamamaktan şikayetçidir. Oysa bazı hamur mayalama teknikleri bilindiği takdirde puf puf kabaran açmalar, poğaçalar yapmak mümkündür. Hamur mayalayabilmek için malzemelerin yeteri kadar olması, malzemenin kıvamının ve ısısının istenilen şekilde ayarlanması gerekmektedir.

Hamur doğru malzemelerle doğru bir şekilde yoğrulduğunda hamur mayalamanın sanıldığı kadar zor olmadığı görülmektedir. Hamur mayalama işlemi yaş ya da kuru maya kullanılarak yapılabilmektedir. Bu işlem kimyasal bir işlem olduğundan dolayı hamur mayalama teknikleri bu aşamada oldukça yardımcı olacaktır.

Detayları İle Hamur Mayalama Teknikleri

Hamur mayalama teknikleri içerisinde bazı püf noktaları bulunmaktadır. Bunlara dikkat edildiği takdirde yumuşacık hamur elde edebilmek mümkündür.

1.Ilık Su

Hamur mayalama teknikleri içinde ilk sırasında suyun ılık olması gelmektedir. Maya denilen şey aslında mantardır. Bu mantar ılık su ile işlem görerek hamurun kabarmasını sağlar. Soğuk su ile hamur mayalamaya çalışmak olumsuz sonuç almaya neden olacaktır.

Hamuru istediği gibi kabarmayan çoğu kişinin atladığı ince detay budur. Birçok kişi hamur mayalama işlemi için istenilen sıcaklıkta su kullanmamaktadır. Buda ya hamurun kabarmamasına ya da çabuk sönmesine neden olacaktır.

2.Şeker İlavesi

Mayalı hamur elde edebilmek için hamura şeker eklenmesi gerekmektedir. Mayalı hamurun içersinde yer alan mantarlar şekerle beslenir bu da kabarık hamur severler için oldukça önemlidir.

Şeker, hamura lezzet katarken diğer taraftan da hamurdan istenilen beklentinin karşılanmasını sağlar. Bu da mayalı hamurlar için olmazsa olmazlardandır.

3.Sürekli Yoğurmak

Hamur mayalama teknikleri içerisinde dikkat edilmesi gereken bir konu hamurun iyice yoğrulmasıdır. Hamura katılan su, tuz ve un birbirine iyice karışmalıdır. Bunun bir nedeni de elastik bir yapıya kavuşmasını sağlamaktır.

Sürekli yoğrulan hamurun içerisinde gaz birikir ve bu gaz da hamurun iyi bir şekilde kabarmasını sağlar. Kaliteli hamur elde etmek isteyenler olabildiğince uzun bir süre hamur yoğurma işlemine devam etmelidirler.

4.Yeteri Kadar Tuz Kullanımı

Kabaran hamur elde etmek için tuz kullanımını gerektiği kadar yapmak gerekir. Tuz hamura lezzet verirken diğer yandan da gluten oluşumuna fayda sağlar. Tuz kullanımında aşırıya kaçmak gluten oluşumunu engelleyeceği gibi sağlık açısında da birçok olumsuz duruma sebebiyet verebilecektir.

5.Malzemelerin Tazeliği

Hamur mayalama teknikleri içerisinde belki de en çok atlanan ve dikkat edilmeyen husus hamurun içerisine katılacak olan malzemelerin tazeliğidir. Hamura katılan maya başta olmak üzere tüm malzemelerin taze olması yumuşacık hamur elde etmeyi sağlayacaktır.

6.Sıcak Bir Alanda Mayalamaya Bırakmak

Hamurun iyi bir şekilde mayalanabilmesi ve iyi bir kıvama gelebilmesi için mayalamaya bırakılan alanın oldukça sıcak olması gerekir. Mayaların içerisinde yer alan mantarlar belli bir süre sonra ölürler.

Soğuk bir alanda bekleyen hamurun içerisindeki mantarlar daha hızlı öleceğinden bu da hamurun mayalanmasını engelleyecektir. Mümkünse bir kabın içerisine alınacak olan hamurun üzeri sıkı bir şekilde kapatılmalı ve yaklaşık 1 saat bu şekilde bekletilmelidir.

7.Hamuru Tekrar Yoğurmak

Hamurun belli bir süre dinlendikten sonra yeniden yoğrulması hamurun içerisinde daha fazla gaz oluşmasını sağlayacaktır. Bu da kabarık bir hamur elde etmeyi sağlayacaktır. Hamur mayalama teknikleri içerisinde bu ince bir ayrıntıdır.

8.Fırının Önceden Isıtılması

Hamuru soğuk bir fırına koymak hamurun elastik özelliğini yitirmesine neden olacaktır. Elastik özelliğini kaybeden hamur istenildiği gibi kabaramayacaktır. Bu nedenden dolayı fırının önceden ısıtılıp daha sonra hamurun fırına konulması gerekir.

Hamur mayalama teknikleri iyi bir şekilde bilinmesi ile hem malzemeye verilen para, hem de emek boşa gitmemiş olacaktır. Böylelikle hamur hem göze hem de mideye hitap edecektir.

 

Yorumunu ekle

Haber bülteni

Yeni tarifler hakkında e-posta güncellemeleri almak için kaydolun.