Aşurenin püf noktaları Muharrem ayına yaklaşmamız ile birlikte en çok merak edilen ve araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Bizler de bugün sizler için aşure hakkında kısa bilgiler vermeye çalışacağız. Bildiğiniz üzere aşure ayı bu yıl Ağustos ayına denk gelmektedir. Ağustosun dokuzu ile başlayacak olan Muharrem ayı, onuncu günü olan 18 Ağustos aşure günü olacaktır.
Yüzyıllardır süren bir gelenek olması hasebiyle Müslümanlıkta bereket ve dayanışma günü olarak sayıldığı için hemen hemen her evin mutfağında aşure hazırlama telaşları da başlayacak ve lezzetli aşureler kapı kapı dağıtılacaktır. İnanışa göre en az 7 kapıya dağıtılması gereklidir. Ama bereketli olan aşuremiz en az 10-15 eve dağıtılmaktadır.
Ayrıca Müslümanlar için çok önemli olan aşure ayı Allâhü Teâlâ’nın peygamberlerin ve onların ümmetlerinin dualarını ve tövbelerini en çok kabul ettiği günler arasında yer aldığı için hem evlerinin bereketleneceğine hem de o gün edilen duaların kabul edileceğine inanılmaktadır.
Aşurenin püf noktaları vardır. Mesela renginin sapsarı olmasını istiyorsak buğdayı kaynattığımız suyu süzmek yerine aşure içerisinde kullanmamız gerekmektedir. Net olarak kabul edilen bir tarifi bulunmamaktadır. Çünkü yöreden yöreye memleketten memlekete değişmektedir. Ama bazı ana maddeleri vardır ki onlar her zaman kullanılır.
Bunlar kuru fasulye, buğday ve nohuttur. Bu üçlü asla değişmez. Ana maddeleri arasında şeker de bulunur ama kimi yörelerde şeker yerine bal veya pekmez de kullanılmaktadır. Aşurenin püf noktaları konusunda dikkat etmemiz gereken en mühim şeylerden bir tanesi ürünleri bir gece önceden suda bekletmektir. Her ürünün yumuşama ve kaynama süreleri aynı olmadığı için ayrı ayrı kaplarda ıslatılmalı ve kaynatılmalıdır.
Ayrıca bir gece önceden ıslatılan ürünlerin gaz veya hazımsızlık gibi sorunları da ortadan kaldırdığı bilinmektedir. Aşurenin ismi Arapça “Alaca Aş” anlamından gelmektedir. Yani rengini kaybetmeden karıştırılmış birkaç üründen elde edilen yemek anlamı ile Türkçe’mize aşure olarak çevrilmiştir.
Aşurenin püf noktaları kısık ateşte pişmesi lezzetinin sırları arasındadır. Ayrıca beyaz ve berrak bir görüntü elde etmek isterseniz birazcık ılık süt eklemeniz yeterli olacaktır. Ve dibi tutmasın diye devamlı karıştırarak lezzetlerinin birbirine karışmasına yardımcı olmalısınız.
Herkesin kendince bir tarifi ya da zevkine göre eklediği ürünler bulunmaktadır. Bakliyat ve kuru meyve ürünleri ile yapıldığı için istediğinizi ekleyebilir istemediğinizi çıkartabilirsiniz. Ama rivayetlere göre 41 ürün kullanmak gerekliymiş. Günümüzde bunu uygulayan var mıdır bilinmez. Ama genellikle kullanılan ürünleri sizlere aktarmaya çalışacağız.
Buğday, Nohut, Fasulye, Şeker, Ceviz, Badem, Fındık, Yer Fıstığı, Antep Fıstığı, Dolmalık Fıstık, Beyaz Kuru Dut, Susam, Siyah Haşhaş Tohumu, Hindistan Cevizi, Nar, İncir, Kuru Kayısı, Kuru Üzüm, Pirinç, Kuru Börülce, Bulgur, İrmik Süt, Elma, Ayva, Kuş Üzümü, Havuç Rendesi, Portakal Kabuğu, Karanfil, Gül Suyu, Tarçın, Çörek Otu, Pekmez, Bal, Vanilya, Limon Suyu, Nişasta Gibi Ürünler Kullanılmaktadır.
Ama daha önce de belirttiğimiz gibi yöresel olarak farklılıklar ya da damak tadına göre farklılıklar bulunmaktadır. Siz istediğinizi ekleyebilir istediğinizi ekarte edebilirsiniz. Osmanlı döneminde ise yaygın olarak süzme aşure seklinde yapılır dualar eşliğinde dağıtılırmış. Süzme aşure bütün ürünlerin tortuları ile yapılır sadece suyu kullanılırmış.
Yazımızı bitirmeden önce son olarak Aşurenin püf noktaları sayabileceğimiz bir bilgide paylaşmak isteriz. Buğday haşlanırken karanfil eklerseniz kıvamını tam tutturur ve tadını lezzetlendirirsiniz.
Yeni tarifler hakkında e-posta güncellemeleri almak için kaydolun.
Yorumunu ekle