Bozulmaması, ekşimemesi açısında önemli olan yiyecekler çok fazla bulunmaktadır. Bu yiyecekleri buzdolabında saklamamamız gerekir. Bizler bazı yiyeceklerin buzdolabında kalıyor olmasını düşünemiyoruz. El alışkanlığı olması sebebiyle bazı malzemeleri dışarda bırakabiliyoruz. Buzdolabında olması gereken gıdalar bizim farkında olmadığımız şeyler olabilir.
Örneğin mutfakta meyve tabağında dışarda duran olgunlaşmış muzlar dolapta saklanmalıdır. Bu muzların buzdolabında tutuluyor olması bozulma sürecini yavaşlatır. Bazı yiyecekler buzdolabında koyulduğu takdirde daha uzun süre yenecek durumda kalabiliyor.
Ketçap ya da mayonez örneğini verecek olursak restoranlarda karşımıza gelen ketçaplar ve mayonezler dışarda bulunmaktadır. Sizler bu ürünlerin evlerinizde dışarda tutmamaya özen göstermelisiniz. Çünkü içerik olarak bozulmaya müsait ürünlerdir. Bozulması halinde de sağlığı riske atmaktadır.
İklim değişiklikleri, doğalgazlı ve kaloriferli evler, her mevsimde her gıdayı hızlı tüketim alışkanlıkları sebebi ile günümüzde buzdolabında saklanması gereken yiyecekler oldukça artmıştır. Eskiler buzdolabı gibi teknolojiye sahip olmadıkları için çeşitli saklama yöntemleri geliştirmişler ve gıdaları uzunca bir süre saklama imkanını bulmuşlar.
Ancak zamanımızda her gıdaya kolay erişim sağlayabilmemizden ve onları saklamak için eski yöntemlerden uzaklaşmamız sebebi ile buzdolabında muhafaza etmemiz gerekir. Çünkü bazı yiyecekler oda sıcaklığında durduğu takdirde bozulabiliyor. Buzdolabında olması gereken gıdalar nelerdir? Birçoğunu bilmediğimiz birtakım yiyecekleri sizler için derledik.
Kuru meyveler: Taze olması açısından bu kuru meyveleri dolaplarda saklamayı tercih etmelisiniz.
Kuru yemişler: Eğer birkaç ay içerisinde tüketilmeyecekse kesinlikle buzdolabında saklanmalıdır. Bu tazeliğini koruması açısından da çok iyi olacaktır.
Baharatlar: Özellikle el yapımı baharatlar kullanmayı tercih ediyorsanız oda sıcaklığında çok uzun süre dayanmayacak ve böceklenecektir. Bu nedenle buzdolabınızın daha az soğuk olan kapak kısmında saklamanızı tavsiye ederiz.
Koçanda mısır: Oda sıcaklığında bırakıldığı takdirde şekerinin bir kısmını kaybetmektedirler. Bu sebepten buzdolabında saklanması en iyi olacak şeydir.
Doğal yapım soslar: Doğal olması için çaba gösterdiğiniz evde yapılan sosların dışarda kalarak bozulma riski çok fazla olduğu için ürünleri dolapta muhafaza etmeniz çok daha iyi olacaktır. Buzdolabında saklayacağınız ev yapımı sosları yine de kısa süre içerisinde tüketmeniz önerilir.
Un: Un özellikle sıcak ortamlarda çok çabuk bozulan bir gıda maddesidir. Özellikle doğal un kullanmayı tercih ediyorsanız öncelikle derin dondurucuda 3-5 gün bekletmenizi ardından da tüketmek için cam kavonaza sıkı sıkı basmanızı tavsiye ediyoruz. Bu şekilde daha uzun süre dayanacaktır. Buzdolabında saklama imkanınız var ise kesinlikle buzdolabına koyunuz.
Bulgur: Doğal olması sebebi ile özellikle sıcak iklimlerde kısa sürede kelebeklenen bir gıdadır. Bu nedenle Buzdolabında olması gereken gıdalar arasına bulguru da ekleyebilirsiniz.
Çoğu ürünü uzun ömürlü olması açısından buzdolabında saklamalıyız. Ürünleri saklama alanı oldukça önemlidir. Bu ürünler sağlığımız ve israf olmaması açısından çok büyük önem taşır. Buzdolabı soğuk olması sebebiyle birçok ürünün bozulmamasını ve taze kalmasını sağlıyor.
Herkesin evinde olmazsa olmazlardan olan buzdolapları birçok yiyeceğimizin bizler için taze kalmasını sağlayan uzun ömürlü makinalardır. Örnek vermek gerekirse ekmeklerimiz bile oda sıcaklığında kaldığı takdirde çoğu zaman bayatlamış olabiliyor. Fakat buzdolabına koyduğumuz zaman ve çıkardığımızda aynı tazeliği koruduğunu görürüz.
Kesinlikle buzdolabında olması gereken gıdalar; peynir, zeytin, kaşar, yoğurt, balıklar, etler, sebze ve meyveler gibi birçok ürün buzdolabında saklanması gerekmektedir. Eğer bu ürünler buzdolabında saklanmazsa böceklenebilir ve çabuk bozulabilir böylelikle yenmeyecek bir hal alır. Ürünlerin en doğru saklanma biçimi buzdolabında saklanmasıdır.
Yeni tarifler hakkında e-posta güncellemeleri almak için kaydolun.
Yorumunu ekle