Kek Pişirirken Dikkat Edilmesi Gereken Püf Noktalar

Kek Pişirirken Dikkat Edilmesi Gereken Püf Noktalar

kek-pişirirken-dikkat-edilmesi-gereken-puf-noktalar.jpg

Birçok insan için kolay ve lezzetli bir tarif olan kek yaparken bazı püf noktaları bilmek oldukça fayda sağlayacaktır. Yaparken hiçbir sorun yaşamadığınız kekinizde fırına girdikten sonra beklenmedik sorunlar yaşanılabilmektedir. Bunun en önemli sebeplerinden biri ısıdır. Fırının ısısının iyi ayarlanmış olması lezzetli ve başarılı bir kek için olmazsa olmazdır. Tabi tek sorun bazen ısı olmayabiliyor. Kekin lezzetli ve göze hitap edeni makbuldür. İşte kek pişirirken dikkat edilmesi gerekenler ve püf noktalar!

Kek Harcı Neden Kalıptan Taşar?

Kek için yapılan harcın, kek kalıbının 2/3’sini kapladığına emin olunması gerekmektedir. Eğer kek kalıbı, kek harcına küçük gelirse fırına girip ısıyla karşılaşan kek, kalıptan taşacaktır. Kalıbın kek için ideal boyutlarda olması en önemli püf noktadır.

Kekin İçine Koyulan Yaş/Kuru Meyveler Neden Dibe Çöker?

Eğer yapılan kek harcı yeterince koyu değilse içine konulan meyveler dibe çökecektir. Meyveli kek yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli püf nokta, diğer keklerde koyulan undan biraz fazla un koymaktır. Ayrıca kuru veya yaş meyve taneleri olması gerektiğinden daha büyükse bu da kekin içinde ağırlık yapacağından dibe çökmesine neden olur. Kek harcının iyice karışmış olmasına da özen gösterilmelidir.

Fırının ısısı çok düşük olduğunda da kekin içindeki meyveler dibe çökmektedir. Kekin içine kuru meyve konulacaksa bu meyvelerin de üzerindeki şeker şuruplarının iyice yıkanılması ve unlanması gerekmektedir.

Kekin Üstü Neden Çatlar?

Kek fırının içine konulurken ortalanması çok önemlidir. Kek fırının üst ızgarasına yakın pişirilirse fazla ısıdan çatlar. Bir başka sebep de fırının ısısının çok yüksek olmasından kaynaklı olan sorundur. Fırının ısısı çok yüksek olursa kekin kenarları hızlıca pişip kabuklaşacaktır ve kabarması duracaktır. Fakat kekin orta kısmı kabarmaya devam edeceği için kek ortadan çatlar.

Kekin Bir Tarafı Neden Çöker?

Kek pişirirken karşılaşılan bir diğer sorun da kekin bir tarafının diğer tarafına göre fazla çökmüş olmasıdır. Bunun başlıca sebebi fırının ısısının yüksek olmasıdır. Kek pişirmenin kimyasal bir olay olduğunu unutmamak gerekmektedir. Yani kekin pişirme esnasında bulunduğu kalıp genleşmiş olabilmektedir.

Kek pişme süresinden önce fırından çıkarıldıysa da bu sorunla karşılaşılmaktadır. Veyahut fırına verildikten özellikle ilk 20 dakika içerisinde fırının kapağı aralıklarla açıldıysa bu da içerdeki ısıyı değiştireceği için kekin bir tarafı dibe çökebilmektedir.

 

Kek Pişmeden Önce Neden Ağır Olur?

Kekin pişmeden önce ağır olma sebebinin malzemelerden kaynaklanan bir sorun olma ihtimali vardır. Örneğin kek harcı hazırlarken kullanılan yumurtalar olması gerektiğinden daha küçükse veya yumurta ve şeker yeterince karışmamışsa kek harcı ağır olabilmektedir.

Yine malzeme kaynaklı bir başka neden de kabartma tozu, un vs. kek harcına elenmeden eklendiyse veya keke konulmak üzere eritilmiş olan yağ yeterince soğumadan harca eklendiyse kek pişmeden önce ağır olur ve piştikten sonra da istenilen kıvamda bir ürün ortaya çıkmaz. Bir başka sebep de fırının ısısının çok düşük olmasıdır.

Kek Neden Birden Kabarır?

Kek harcı hazırlarken malzemelerin birbirine iyice karıştığından emin olunması gerekmektedir. Eğer un kek harcına yeterince karışmamışsa kekiniz aniden kabarabilmektedir. Bir başka sebep ise kek kalıbının olması gerektiğinden fazla yağlanmasıdır. Bunlar harcı hazırlarken dikkat edilmesi gereken püf noktalardır.

Bir de fırın konusunda dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunlar fırının ısısının tek bir ısıda sabit kalması gerektiği ve ısının sürekli bir şekilde düşüp yükselmediğine emin olunması gerektiğidir. Ayrıca fırının iç ısısının da olması gerektiğinden fazla yüksek olması bu sorunların kaynağıdır.

Kek Neden Kabarmaz?

Kek harcı hazırlarken içine konulacak malzemelerin ne çok sıcak ne çok düşük ısıda olmaması önemli bir püf noktasıdır. Malzemeler oda sıcaklığında olmalı ve birbiriyle harmanlanırken iyice karıştığından emin olunmalıdır. Eğer kek harcı yeterince iyi karışmamışsa kekin kabarma olasılığı düşer.

Keki fırına vermeden önce içinde hava kabarcığı olmaması da bir diğer püf noktadır. Eğer kekinizin içinde hava kabarcığı olması istemiyorsanız fırına koymadan önce kek kalıbını tezgaha birkaç kere vurarak hava kabarcıklarının çıkmasını sağlayabilirsiniz. Bir başka yöntem de çatal yardımıyla kabarcıkları çıkarma yöntemidir. Kekinizi fırına veremeden önce çatalı kek harcınızın içinde kısa bir süre gezdirirseniz bu hava kabarcıklarını çıkarmış olursunuz.

Kek Kalıptan Nasıl Çıkarılır?

Kekinizi fırından çıkardıktan sonra bir süre soğuması için beklemeniz gerekmektedir. Keki kalıbından çıkarmadan önce tezgaha yerleştirdiğiniz ıslak bir bezin üstüne kek kalıbınızı yerleştirip 5 dakika kadar bekledikten sonra kekin kalıbından ayrılması kolay olacaktır. Ayrıca kek harcını kalıba dökmeden önce yağladığınız kalıba biraz un serpmeniz de pişen keki kolayca çıkarmanıza yardımcı olacaktır. Kakaolu kek yaptığınızca kalıba un yerine kakao serpmeniz daha yararlı olacaktır.

Yorumunu ekle

Haber bülteni

Yeni tarifler hakkında e-posta güncellemeleri almak için kaydolun.